Sonos bij Hobo Hifi

Overal in huis toegang hebben tot je hele muziekcollectie met één druk op de afstandsbediening. Je muziek overal in huis simultaan doen opklinken, of in elke kamer iets anders, en dan ook nog in goede kwaliteit. En om dit alles te installeren, hoeft er niet één gat in de muur geboord te worden. U denkt, dit bestaat niet? Toch wel. Het luistert naar de naam Sonos, en is te zien en te horen bij Hobo Hifi.

Vol geestdrift kan hij erover vertellen. Niet alleen kent Hobo Hifi’s Jeroen Hutjens ‘zijn’ Sonos-systeem van binnen en van buiten, hij heeft er ook een missie mee. “Dit is het geluidssysteem van de toekomst, dat is onze vaste overtuiging hier. Sonos brengt multiroom dichterbij, zowel met zijn bedieningsgemak als wat betreft de installatie in huis. En ook, niet te vergeten, de prijs.”

Sonos

En bij Hobo kunnen ze het weten. Hutjens: “We leveren al sinds jaar en dag het multiroomsysteem van B&O, maar dat is een kostbaar systeem waarvoor veel overhoop moet worden gehaald. Met Sonos kunnen we nu een volwaardig multiroomsysteem leveren dat kwalitatief niet onderdoet voor bestaande systemen. Al met al is Sonos goedkoper, eenvoudiger en veelzijdiger dan wat eraan voorafging.”


Het netwerk


Sonos is, kort gezegd, een draadloos, digitaal geluidssysteem waarmee u heel uw huis kunt voorzien van muziek on demand. Het bestaat uit twee componenten: één of meerdere exemplaren van het eigenlijke geluidsapparaat (de ‘Zone’ in Sonos-taal) en een afstandsbediening. Eigenlijk is er ook nog een derde component: het draadloze netwerk, dat werkt op basis van WiFi. Er mogen zich in uw huis meer dan een dozijn zones bevinden, die allemaal met elkaar in verbinding staan en die zich allemaal met  één afstandsbediening laten bedienen.

De Zones hebben geen eigen Cd-loopwerk of harde schijf, maar halen de muziek op van het netwerk: van een PC of Mac bijvoorbeeld, maar eventueel ook van een netwerk-harde schijf. De doelgroep voor de Sonos-apparatuur heeft ongetwijfeld al grote hoeveelheden muziek op de computer voorhanden. Daar kunnen de Zones zo toegang toe krijgen. Wanneer er nog geen muziek op de computer staat, kan een gebruiker eenvoudig zijn of haar hele Cd-collectie inladen. Hobo’s zelf geschreven extra handleidinghelpt daarbij.

Als de computer dient als opslagmedium waar Sonos zijn muziek vandaan haalt, dan moet hij wel permanent aanstaan. “Sommige van onze klanten zien dat niet zitten’, zegt Hutjens. “De elektriciteitrekening kan hoog oplopen met de PC altijd aan. Energiezuiniger is een netwerk-harde schijf. Dat is een externe versie van een gewone harddisk, maar uitgebreid met een netwerkaansluiting. We leveren een 250 GB model van LaCie voor 329 euro.”

Sonos

Eén Sonos Zone moet met een draad verbonden worden aan het netwerk: de ‘basis Zone’. Deze fungeert als een soort ‘brug’ naar de rest van het Sonos-netwerk: alle andere Zones mogen draadloos blijven. Sonos werkt met krachtige versleuteling, en is voor andere WiFi-apparatuur onzichtbaar. Zo wordt het uiterst moeilijk om op een Sonos-netwerk in te breken.

Het is plezierig als er internet per kabel of ADSL voorhanden is, want dan haalt de Sonos automatisch updates binnen van de eigen stuursoftware. De updates halen foutjes eruit, maar voegen ook functionaliteit toe. “Omdat de afstandsbediening en de Zone in feite computers zijn, kan met nieuwe software de functionaliteit makkelijk worden uitgebreid”, vertelt Hutjens. “Onlangs nog is de mogelijkheid toegevoegd om het Power-lampje buiten werking te zetten. Iemand vond dat dat ding teveel licht gaf in zijn slaapkamer, en toen heeft Sonos op verzoek van de klant die optie toegevoegd.”

EDITORS' CHOICE