Toekomst

Afstandsbediening

Het is dan ook de afstandsbediening, de Sonos Controller, die het systeem echt afmaakt. Er zit een kleurenscherm in en een draaischijf om mee door de schermen te manoeuvreren, vergelijkbaar met de Apple iPod. Wie ervaring heeft met het Wonder van Californië, zal snel aan de Sonos Controller wennen.  Ook wat betreft de grootte komen beide apparaten aardig overeen.

Sonos

De user interface van het schermpje oogt aantrekkelijk en werkt soepel. Door de logische indeling van de menu’s krijgt de gebruiker nooit een overvloed aan informatie en opties. Het enige dat even wennen zal zijn, is dat de Controller zowel één specifieke Zone kan besturen, als ook meteen alle Zones in het hele huis. Altijd opletten geblazen dus, vooral als er iemand ligt te slapen en ú juist zin hebt in luide muziek.

De Zones laten zich ook bedienen per PC of Mac. Het programma Desktop Controller is gratis en laat zich op precies dezelfde manier bedienen als de afstandsbediening.


Klank

Tijdens een korte luistersessie met een paar Podjes van BlueRoom klonk de Sonos heel aardig. Het geluidsbeeld was fris en vrij groot. Ik hoorde geen verkleuringen of gebrek aan definitie. “Gebruikers zullen merken dat de Sonos de concurrentie met vergelijkbaar geprijsde conventionele versterkers goed aankan”, zegt Hutjens zelfverzekerd. De gehoorde geluidskwaliteit geeft geen reden om daaraan te twijfelen.

Sonos


Kosten

Na zoveel goede woorden resteert natuurlijk de hamvraag: en wat mag dit allemaal kosten? Een Sonos Zone verwisselt voor een schappelijke 560 euro van eigenaar. Prijziger lijken de afstandsbedieningen: die zijn 460 euro. Hutjens daarover: “Je moet bedenken dat zo’n Sonos Controller een volwaardige computer herbergt. Compleet met processortje, kleurenscherm en trackpad. Het apparaatje bevat een krachtige accu in waarmee de Sonos Controller zich een hele week ongestoord laat bedienen.”

Er is ook een ‘startpakket’ verkrijgbaar, bestaande uit twee Zones en een afstandsbediening. Dat gaat voor 1399 euro over de toonbank. Vergeleken met een bekende Deense leverancier van audiovisuele woninginrichting, praten we daarmee over een koopje.


Toekomst

Hutjens ziet de mogelijkheden van de Sonos als het begin van de digitalisering van het hele huis, die eindelijk betaalbaar wordt: “De consument kon al multiroom multimedia-mogelijkheden in zijn huis installeren, maar dat was tot op heden erg duur. Hetzelfde gold voor home automation: het op afstand regelen van allerlei functies in huis. Bijvoorbeeld het licht, gordijnen, huishoudelijke apparaten, en beveiliging. Daarvoor moest tot op heden het hele huis voor verbouwd worden om alle kabels aan te sluiten. Daar gaat op korte termijn verandering in komen.”

Hobo Homation

Hutjens spreekt van een Amerikaans product dat alle genoemde functies kan uitvoeren en dan nog een paar, maar draadloos verbonden is. “Voordeel zal zijn dat de hardware én veel goed koper is dan tot op heden, én eenvoudig te installeren zal zijn. Bovendien is het systeem modulair uit te breiden. Home automation zal zo niet langer voorbehouden zijn aan miljonairs die een nieuw huis laten bouwen.”

Hij wil nog niet zeggen wie de leverancier wordt van deze apparatuur. Maar we mogen wat verwachten, aldus Hutjens: “In Amerika heeft het product al vele prijzen gewonnen en wordt het goed verkocht. De fabrikant is nu bezig de hardware geschikt te maken voor de Europese markt.”

Hutjens’ werkgever gaat producten en diensten op het gebied van home automation aanbieden onder de vlag ‘Hobo Homation’. Rond de jaarwisseling moeten de Amerikanen klaar zijn voor levering aan Europa. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer informatie:
Hobo Hifi Amsterdam
Hobo Hifi Apeldoorn
Hobo Hifi Amersfoort
Hobo Hifi Arnhem
Hobo Hifi Boxmeer
Hobo Hifi Haarlem
Hobo Hifi Rotterdam
Hifi Studio City Studio
Hobo Hifi Den Bosch

EDITORS' CHOICE