REVIEW

Sunfire Cinema/Theater Grand en True Subwoofer

Garmt van der Zel | 06 mei 2002 |

Introductie


Bob Carver, de ontwerper van Sunfire audioapparatuur, heeft een naam hoog te houden; met zijn Carver productlijn heeft deze inventieve audio-ontwerper al heel wat innovaties op zijn naam staan. Sinds enige jaren is Carver bezig met het ontwerpen van topkwaliteit home theater apparatuur, het onderwerp van deze test.

Te beginnen met de voorversterker: de Sunfire Theater Grand Processor II. Over smaak valt niet te twisten, maar indrukwekkend is het uiterlijk van deze surround processor in ieder geval wel. Met zijn grote blauwe display, oranje oplichtende tiptoetsen (zowel display als tiptoetsen zijn te dimmen/uit te schakelen) en de grootte van geborsteld aluminium gefabriceerde kast trekt dit apparaat onmiddellijk de aandacht. Hetzelfde kan gezegd worden van de Sunfire Cinema Grand Signature, de top 5-kanaals eindversterker. Een authentiek aandoend oranje display met wijzer geeft aan hoe het met de voeding van de versterker is gesteld. Blijkbaar uitstekend in vrijwel alle gevallen, aangezien de wijzer tijdens de testperiode geen enkele keer uit zijn maximale stand van 480 Joule neigde. Beide apparaten maken een degelijke indruk, hoewel de dikte van de behuizingen wel iets tegenviel. Door het dunne aluminium van de kast is deze licht microfonisch, wat duidelijk wordt met een "klop test". De frontplaten van de voor- en eindversterker zijn echter wel lekker dik en zwaar. Omdat de Cinema Grand het "Signature" label draagt, is er door Bob Carver persoonlijk een handtekening geplaatst op het front van de versterker.

De Sunfire True Subwoofer Mk II is ook een bijzonder ding. Opvallend is zijn formaat van slechts 28x28x28 cm. In deze kleine kast verplaatst een vlakke woofer met enorme slag (> 5 cm!) gigantische hoeveelheden lucht (later meer hierover). Een tweede passieve conus geeft een semi-basreflex werking en verbetert de efficientie. Nog een opvallend kenmerk aan de sub is een traploos regelbare fase, voor optimale integratie met de andere luidsprekers. De sub heeft een automatische aanschakelfunctie. Bij geen signaal schakelt de sub uit na 15 minuten. Zowel high- als low-level inputs zijn aanwezig voor zowel aansturing parallel aan de (front)speakers als LFE sub in een home theater setting. Ook een high pass uitgang is voorhanden (met vast crossover op 70 Hz met 6 db/octaaf filter). Spikes ontbreken helaas (Sunfire subs staan erom bekend "aan de wandel" te gaan bij het weergeven van extreme geluidsdrukken…). Kantelfrequentie is instelbaar van 35-100 Hz met een 36 dB/octaaf stijlheid. De specificaties zijn zeer indrukwekkend: een geluidsdruk van 110 dB (inclusief kamerversterking) voor frequenties tussen 18-80 Hz zou volgens opgaaf mogelijk moeten zijn. Er zijn bij subwoofers 2 manieren om dit soort hoge niveaus te halen: een groot conusoppervlak en dito kast, of een woofer met (zeer) lange slag. Bij gebruik van een grote conus in een grote kast is vaak minimale “eq” en dus minder versterkervermogen nodig voor een goed resultaat. De grootte van dit soort behuizingen is voor de meeste mensen echter een bezwaar. Sunfire kiest voor een kleine kast met een kleine woofer. Voor dezelfde geluidsdruk zal de woofer nu grotere slagen moeten maken. Een grotere slag betekent meer stroom/vermogen door de spreekspoel. De meeste kleine subwoofers hebben te zwakke versterkers en coni. Door een interne versterker van 2700 Watt en de geavanceerde woofer weet Sunfire de beperkingen van kleine subs op te heffen.


EDITORS' CHOICE