REVIEW

Sunfire Cinema/Theater Grand en True Subwoofer

Garmt van der Zel | 06 mei 2002 |

Cinema Grand Signature

Eenmaal voldoende bekend met het geluid van de voorversterker besloot ik de eindversterker aan te sluiten. Eerst muziek: John Lee Hooker klinkt wat softer dan met mijn eigen Parasound. Het hoog klinkt wat afgerond en het midden wat laid-back. Ik zeg hier "wat" omdat het verschil met mijn eigen Parasound niet drastisch is. Ook de CD Blessed van Madeline Bell geeft een relaxte presentatie te horen: het geluid bouwt zich vooral op achter de speakers en het geheel klinkt wat afgeremd. Klankkleuren zijn zeer vol en warm. Het wat directe geluid van de Theater Grand II combineert hier echter goed met het terughoudende van de Cinema Grand Signature.

Vervolgens films: Desperado en Toy Story II klinken absoluut niet scherp, maar volkomen kalm. Toch zijn er veel details hoorbaar. In The Phantom Menace klinkt alles echter zo in controle, dat de presentatie ook wat saai wordt: de "pod race" vanaf chapter 19 hoort de luisteraar op te winden, niet een comfortabel gevoel te geven... Het klinkt allemaal net iets te netjes. Komt dit welicht door het vrijwel onbegrensde vermogen van deze versterker? De metaalgeluiden in de aanvallen op de U-571 klinken wat afgerond en hierdoor minder realistisch en opwindend. De positieve kwaliteiten van de Cinema Grand komen raar genoeg beter tot hun recht in films als Dinosaur, waar de milde strijkersklank in de muziek van James Newton Howard nooit nerveus gaat klinken en de kalme kwaliteiten van de Cinema Grand meer op de voorgrond treden.

Om te horen wat de voor-/eindversterker combinatie doet in klank zonder crossover op de speakers heb ik de fronts ook op "large" gezet. Hoewel mijn voorluidsprekers niet bepaald full-range zijn te noemen, is op die manier wel goed hoorbaar hoe het gedrag is van de combi bij lage frequenties. Die blijkt in orde: de bas is in controle en heeft veel definitie en "punch". Zoals echter vaak het geval is gaat deze sonoriteit iets ten koste van snelheid en neutraliteit.

Een versterker dus die hoogstwaarschijnlijk alle luidsprekers op de markt met het grootste gemak stressloos tot zeer hoge geluidsdrukken weet te brengen, maar het helaas naar mijn mening niet in zich heeft de luisteraar echt te boeien of te betrekken in de film/muziek.

True Subwoofer II 

Dan nu de sub. Om met de deur in huis te vallen: wat deze kleine subwoofer aan geluidsdruk in de home theater ruimte weet neer te zetten grenst aan het ongelooflijke. Zonder enige moeite worden de dieptebommen in U-571 voelbaar. Ook de DTS track van The Haunting laat een werkelijk angstaanjagende bas horen. Hoewel ik drogere en "snellere" subs heb gehoord (o.a. mijn eigen 18" BagEnd Infrasub-18), ken ik er weinig die zo zuiver blijven klinken op extreme niveaus. Echter, ook met muziek staat de Sunfire zijn mannetje en maakt zich door zijn enorm stevige kast, onvervormde weergave en traploos regelbare fase bij goed afstellen compleet "onzichtbaar" in het geluidsbeeld: de plaats van de sub in de kamer is vrijwel onmogelijk vast te stellen. Definitie en pitch nauwkeurigheid (het onderscheidingsvermogen van verschilende toonhoogtes) zijn redelijk, maar timing kan beter. Door het design van de sub, die meer gebouwd is voor hoge niveaus, is er wat betreft dat laatste aspect iets laten vallen. Wordt de kantelfrequentie van de sub echter verlaagd om de sub te gebruiken voor het ondersteunen van het laag van speakers in een stereo opstelling, is deze sub zeer de moeite waard. Ook voor de hedonisten die houden van een hartmassage is deze sub een aanrader.

Conclusie

Hoewel ik niet vreselijk onder de indruk was van de Cinema Grand eindversterker, kan ik me voorstellen dat dit apparaat een zegen kan zijn voor de mensen met een grote kamer en qua vermogen veeleisende speakers. Er bestaat gewoonweg geen enkele 5-kanaals eindversterker die stabieler en krachtiger is dan de Cinema Grand Signature. Nooit verliest de "Grand" zijn cool en blijft altijd klinken als een gentleman. Naar mijn smaak klinkt de versterker juist hierdoor minder boeiend en neutraal dan ik zou willen.

Dan de voorversterker. Ondanks zijn technische onvolkomenheden een fraai en vooral muzikaal klinkend apparaat met een behoorlijk complete uitrusting. Net als de eindversterker heeft de Theater Grand een wat warme volle afstemming die je moet trekken. Voor precisie en doorzichtigheid is dit niet de beste keus. Met vrij grote zekerheid voorspel ik trouwens dat een echte 7.1 versie van deze voorversterker zich op korte termijn aan zal bieden.
Het meest was ik onder de indruk van de subwoofer. Hoewel vooral uitmuntend in een home theater setting, is deze sub ook serieus te overwegen voor de muziekliefhebber als kleine afmetingen en een redelijk muzikaal resultaat samen moeten gaan.
Een set al met al voor de individualisten, met een rondom redelijke prijs/kwaliteitsverhouding. De sub springt eruit en is zeer goed voor de gevraagde prijs.

Adviesprijzen

Sunfire Theater Grand Processor II 5473 Euro
Sunfire Cinema Grand Signature 6207 Euro
(Sunfire Cinema Grand 4013 Euro)
Sunfire True Subwoofer II 2370 Euro

Gebruikte apparatuur

MartinLogan Aeon voorspeakers
MartinLogan Scenario achterspeakers
MartinLogan Script zijspeakers
MartinLogan Cinema center speaker
Bag End Infrasub 18 LFE sub 2x REL Q100E zijsubs
Lexicon DC-1 v.4.00 met DTS ES/DD EX/THX
Parasound HCA-2205AT 5-kanaals eindversterker
Parasound HCA-1000A 2-kanaals eindversterker
Sony DVP-S7700 DVD-speler met Cinematrix PSM-1
Sony KV-28WX1 widescreen televisie
Mitsubishi VS-1281E 7" CRT projector
Da-Lite Permscreen 91" 16:9 matwit scherm
Deuce Video Scaler (1280x1024, 75 Hz)
Videokabels: Monster, Oehlbach (zelfbouw)
Audiokabels: Eichmann en Nordost interlinks, Nordost (Blue Heaven/ Flatline) luidsprekerkabel en Eichmann digitale kabels Netkabels: MIT Z-Cord II op voorste 3 elektrostaten en Lexicon voorversterker
Accessoires: kegels onder versterkers, Nordost Pulsar Points onder DVD-speler en voorversterker
Audiorack: Target


EDITORS' CHOICE