ARTIKEL

Hifi geschiedenis

Philip van Deijk | 23 september 2004

Jan’s hifi geschiedenis is jaren geleden begonnen met een Philips 2 x 40 watt versterker. Daar had hij zelf in elkaar gelijmde vouwluidsprekers op aan gesloten. Als bron diende een Era draaitafel met een Shure V15-3 element. Later werden versterker en speakers ingeruild voor een serieuzere Yamaha AX500 versterker en een set Celestion’s. De Yamaha is opgevolgd door de Sony 940 QS versterker. In tegenstelling tot de succesvolle verbouwing van zijn kruipruimte boekte Jan met het modificeren van zijn apparatuur minder succes. Jan vond de interne bekabeling van de Sony niet echt denderend en nam de soldeerbout ter hand. Wat resulteerde in een opgeblazen eindtrap. Geen nood, Jan repareerde het wel, maar liet het modificeren verder voor wat het was. Aan interlinks en luidsprekerkabels werd in die tijd nog niet zoveel aandacht besteed dus gebruikte Jan over het algemeen de standaard kabels. Dat niet alles duur hoefde te zijn om lol te beleven aan zijn hobby blijkt uit het feit dat Jan vele jaren met plezier heeft gespeeld met een bij de vuilnis gevonden Yamaha geïntegreerde versterker. Die speelde volgens hem de sterren van de hemel en een rechtstreeks vergelijk bij een kennis met een losse voor- en eindcombi toonde aan dat de Yamaha superieur was.

Phil bij Yamaha Jan (c) Xingo

Inmiddels is er heel veel veranderd in de set van Jan, een set die is uitgegroeid tot een serieus Home Theater. Voor beeldweergave staat een 36” Pixel Plus Philips breedbeeld televisie centraal op het audiorack. De Sony en Yamaha versterkers hebben plaats gemaakt voor de nieuwste generatie. Spin in het versterkingsweb is een Yamaha RXV 1300 RDS, een 7-kanaals receiver die in eerste instantie vermogen genoeg leverde. Als hoofdluidsprekers maakt Jan tegenwoordig gebruik van een set Kef RDM2 monitor luidsprekers. Omdat het laag van een set monitors niet dat laag opleverde wat je in een Home Theater mag verwachten is enige ondersteuning gezocht. Die kwam in de vorm van een Rel Q201 subwoofer. Als center en achterluidsprekers doet Kef HTS 201 dienst. Als bron van inspiratie voor de aanschaf van een groot deel van zijn huidige installatie gebruikte Jan diverse reviews op internetsites. Geraadpleegd voordat er tot daadwerkelijke aanschaf over is gegaan. Sinds kort zijn ook de door Jan zo genoemde “dropveters” vervangen door een serieuzere kabel. Bij een nabijgelegen audiowinkel is een paar meter Siltech ST18G3 aangeschaft om die op te delen in een aantal setjes interlinks die de apparaten met elkaar verbinden. Jan toch nog maar een keer de soldeerbout ter hand, dit maal met meer succes. Voor een relatief laag bedrag werden leuke kabels gemaakt. Met de luidsprekerkabels zit het anders, hiervoor zijn kant en klare Chord Odyssee’s aangeschaft die de Kef RDM 2 bi-wired aansturen. Een enigszins respectabele Home Theater set kan niet zonder DVD-speler. Om in het straatje van de Yamaha te blijven viel het oog op een echte alleseter. De DVD S2300 is een speler die met alles raad weet. Onder andere de grote formaten als SA-CD, DVD-Video en DVD-Audio behoren tot de afspeelmogelijkheden. Daar komt bij dat de speler is voorzien van een 54-MHz/12-bits-Video-D/A-Converter die garant staat voor een goed beeld. Omdat er geen videorecorder meer aanwezig is worden programma’s via een Sony RDR GX3 DVD-recorder op glimmende schijf gezet.

Jan heeft geruime tijd naar de set in deze opstelling geluisterd en kwam gaande weg tot de conclusie dat hij wat openheid en detaillering in het hoog miste. Vervanging van de Kef’s zag Jan zo direct niet zitten omdat hij toch wel tevreden was over het klankbeeld. De oplossing is gevonden in de vorm van een paar super tweeters. Een set Tannoy Super Tweeters ST50 is toegevoegd wat volgens Jan leidt tot een opener en gedetailleerdere hoogweergave. Ook in het laag viel nog wat te verbeteren ondanks het laagfundament van de Rel. Na het lezen van enkele reviews viel de keuze op een NAD S200 eindversterker met een vermogen van 2 x 225 watt die de front Kef’s stuurt. De controle in het laag is toegenomen waardoor er meer definitie ontstaat wat onder andere hoorbaar is bij live-muziek Mede door deze twee aanpassingen is de set op een niveau gekomen waarnaar volgens Jan nog jaren geluisterd kan worden. Waar heb ik dat meer gehoord in audioland? Jan heeft een vrij brede muzieksmaak, al gaat zijn voorkeur uit naar klassiek. Voornamelijk naar orgelmuziek mag Jan graag luisteren. Vele familieleden spelen op het orgel en zelfs in de luisterruimte is een orgel te vinden. De categorie orgel beslaat een groot deel van de muziekcollectie. Maar ook jazz en blues ontbreken niet. Ach, volgens Jan is er voor een ieder wat wils.

Phil bij Yamaha Jan (c) Xingo


EDITORS' CHOICE