REVIEWCanton

Luisteren

Om de luistertest in optimale omstandigheden te kunnen uitvoeren, plaatsen we de twee satellieten tegen de muur aan, op oorhoogte. Daar tussenin hebben we de subwoofer een plaatsje op de vloer gegeven, zo'n 40 cm bij de muur vandaan. Wat de aansluitprocedure betreft, hebben we geopteerd voor de methode met de luidsprekerkabels.

Tijd voor het afregelwerk aan de subwoofer achteraan. Naar gelang de omstandigheden – denk hierbij vooral aan de akoestische omstandigheden van de kamer en de plaats die de subwoofer daarin inneemt –kan dat een tamelijk moeilijke operatie zijn. Een stuk moeilijker dan gewoon een koppel full range stereoluidsprekers aansluiten, alleszins. Maar bij deze Canton set gaat het allemaal erg soepeltjes. Zodat we binnen de kortste keren muziek horen. Nadat we het nagelnieuwe trio een uur of zestien hebben laten inspelen, konden we aan het serieuze luisterwerk beginnen.

We starten voor de verandering met het album ‘Supernature’ van Goldfrapp. In Apple Lossless kwaliteit, dus dat zit wel goed. Het eerste wat daarbij opvalt is dat het trio véél volumineuzer klinkt dan je verwacht. Je ziet immers slechts twee kleine dingetjes aan de muur – de subwoofer hebben we uit ons gezichtsveld geplaatst, iets wat iedereen in de praktijk wel zal proberen, durven we te veronderstellen –, maar je hoort wél een stevige 'wall of sound' op je afkomen. Het hoog is ietsje aan de felle kant – zou het te maken hebben met het toegepaste aluminium in de drivers? – maar gelukkig niet overdreven. Het mid – in dit geval wordt dat grotendeels ingepalmd door de fraaie stem van Alison Goldfrapp – heeft iets fels, en wel op een zodanige manier dat je meer dan gemiddeld betrokken wordt bij wat je hoort. Vinden we prima.

En dan nu een streepje kritiek op het laag? Dat kan heel gemakkelijk. Sommige bastonen klinken namelijk zomaar een stuk luider dan andere. En dat hoort natuurlijk niet. Alleen heeft dat niets te maken met de kwaliteiten van de Sub 600, maar wel met de opbouw van staande golven in de ruimte. En als we dat buiten beschouwing laten? Dan is het laag zeer goed. Zodanig goed zelfs, dat de theorie dat eigenlijk geen enkele luidspreker – ook niet de exemplaren die evenveel kosten als een kleine gezinswoning – een laagweergave kan neerzetten op hetzelfde niveau als dat met een subwoofer dat kan. Daarmee bedoelen we niet dat deze bescheiden Canton sub een perfecte match is voor een +100K luidspreker, maar je begrijpt vast wat we hier proberen te vertellen.

Conclusie
Als je binnen de categorie van subwoofer/satellietsystemen blijft, dan behoort dit trio tot de top. Twee kanttekeningen daarbij. Ten eerste zijn dit soort systemen doorgaans wel een stuk goedkoper. Daarbij zijn de satellieten toch wel tamelijk voluminueus, zodat het in dat opzicht niet verwonderlijk dat hun prestaties meer naar die van de boekenplankluidsprekers neigen. En de prijs/kwaliteitverhouding? Die is prima.

EDITORS' CHOICE