REVIEW47 Labs

Blueroom Minipod en Bass Station

René van Es | 31 oktober 2001 | 47 Labs

Bass Station

Helemaal nieuw is het Bass Station van Blueroom dat ervoor moet zorgen dat het laag dieper gaat dan met de Minipods alleen en de sub sluit bovendien mooi aan op de huidige trend, kleine speakers met een bas-ondersteuning. De sub is in dezelfde kleuren leverbaar als de minipods, maar je hoeft het niet als set in een bepaalde kleur te kopen. Het door ons geteste exemplaar was een prototype, echter helemaal af en productiegereed. De sub is voorzien van een 25 cm woofer. De ingebouwde versterker is goed voor 75 Watt. Om de woofer goed te kunnen integreren zijn de volgende regelingen en aansluiting voorzien: Line in en line out voor aansluiting op een voor- eindversterker combinatie

  • High level in, dus paralLel aan de Minipods
  • Niveau regeling
  • Instelbaar kantelpunt tussen 40 en 120 Hz
  • Automatische of handbediende aan/uit schakeling
  • Fase schakelaar 0 en 180 graden

Een blik in het inwendige van de ronde kast doet vermoeden dat hier aardig wat denkwerk verricht is. De woofer zelf zit gemonteerd op een stalen ring, die op zijn beurt middels 4 stalen stangen verbonden is met 4 aan de onderkant bevestigde metalen blokken. Dat zorgt voor een grote stijfheid van de kast. De kast zelf is van kunststof en door de vorm al behoorlijk ongevoelig voor resonanties. Aan de onderzijde komt het geluid uit de kast via een lange poort die tot een paar centimeter onder de magneet van de speaker reikt.

De sub hoort op de bijgeleverde 4 pootjes te staan, zodat de lage tonen inderdaad ook aan de onderzijde de kast kunnen verlaten. Aan de bovenkant zit een metalen rooster vast in een rubber rand. Het rooster is verwijderbaar om bij de woofer te kunnen. Dat zou wel eens nodig kunnen zijn als er veel stof in gevallen is. Het geheel maakt een zeer solide indruk en de Fl. 1999,- die het Bass Station moet kosten lijkt als je de binnenzijde hebt gezien ineens zeer reëel. De vormgeving is buitengewoon vrouwvriendelijk en mijn vrouw zou mijn eigen subwoofer er graag voor inruilen.

De opstelling

Een veelgemaakte fout is om een sub midden tussen de hoofdluidsprekers te plaatsen. Veel mooier is een sub te integreren als hij aan de rechterkant uit het midden wordt neergezet. Dan heb je minder last van staande golven in de kamer. In een hoek mag ook, immers een actieve sub kun je aanpassen qua niveau en de wanden van de kamer werken als een hoorn. De Minipods zelf hebben op meerdere plaatsen in de kamer gestaan, in de vensterbank en her en der op de grond. Het grappige is dat ze nergens in de weg staan en ook erg opvallen. In ons deels moderne interieur waren ze op hun plaats, ze niet eens al te klein zijn. Je hoeft ze niet ergens op te zetten, want de pootjes laten ze wat naar achteren neigen, zodat een plekje op de grond prima is.

Een tweetal versterkers stond ter beschikking, een Sphinx/Monarchy Audio combinatie, goed voor 2 x 70 Watt aan 8 Ohm en een voor een test tijdelijk beschikbare Jadis Orchestra Reference. De laatste versterker vind ik zelf een zeer onlogische combinatie, maar voor wie dat wil, het werkt wel. Kabels waren Supra 2 x 4 mm2 Classic mijn Ocos kabels. Een kleinere eenvoudiger versterker was helaas niet ter beschikking. Front end de gebruikelijke combinatie van Teac T-1/Monarchy Audio 22B + DIP, Musical Fidelity E50 tuner en een Sony Minidisk speler die ook over de MA Dac loopt. Ter vergelijk de eigen Focal speakers met de eigen Speaker & Co Cinema 2 subwoofer. Het aansluiten van het Bass Station leverde enige problemen op met de Jadis. Ik had daar dikke kabels ter beschikking, maar de versterker van de sub voorziet niet in een mogelijkheid voor zulke kabels. Maximaal 2 x 1 mm2 is nog vast te zetten met de klemmetjes. Rest nog te vermelden dat op de Jadis is geluisterd met het Bass Station via de High Level Input en met de Sphinx/Monarchy Audio op de Line Input, dus rechtstreeks vanaf de voorversterker.


EDITORS' CHOICE