REVIEW47 Labs

Blueroom Minipod en Bass Station

René van Es | 31 oktober 2001 | 47 Labs

De easy listening jazz

Sinds ik Jane Monheit in huis heb wordt haar nieuwste cd veel gedraaid. Vanwege de zeer aantrekkelijke muziek, maar zeker ook omdat haar stem snel tekortkomingen in een systeem aan het licht brengt. De Minipods hadden het er dan ook knap moeilijk mee. De stem van Jane werd op een wijze weergeven die het beste te omschrijven is als “te rauw” en te weinig “gevoelig”. Te rudimentair is wellicht een goed woord. Andere zangeressen in het jazz genre gaven minder problemen en klonken een stuk aangenamer. Nog altijd een bijzondere cd is Tightrope van Laurie Anderson. Haar stem en de muziek deden het goed in de lagere octaven, waren wat terughoudend in het middengebied en de speakers tekenden niet zo’n mooi holografisch beeld als mogelijk is. Mogelijk in de hogere prijsklassen, niet voor Fl. 1099,- een paar, dat dient men wel direct te bedenken.

Pop muziek gaat prima op de Minipods. Dire Straits zet een ruim beeld neer, voldoende kracht, een swingend middengebied en de bas, met ondersteuning van de sub woofer, maakt het middenrif los. De diverse artiesten op de Chieftains cd laten allen een goede indruk achter. Niet geheel zonder kleur, maar zeer prettig om naar te luisteren. De Minipod maakt in de basis een zeer Engelse indruk, wat donker, wat terughoudend in het middengebied, niet al te dynamisch en behoorlijk onopvallend. Mijn eigen Franse luidsprekers dienen zich veel overheersender aan met hun heldere middengebied. De Minipods hebben een soort ingebouwde loudness die veel mensen zeker op prijs zullen stellen.

Klassieke muziek springt er niet uit, niet in positieve zin en niet in negatieve. Het is op een niveau zoals je in deze prijsklasse mag verwachten. Mozart, Vivaldi en Locatelli, met een vleugje Bach en Beethoven. Om eerlijk te zijn hebben de Minipods meer jazz en pop staan weergeven in de weken dat ze hier logeerden. En ze hebben veelvuldig mee staan spelen met de tv. En daar komen ze goed tot hun recht. De subwoofer verdient wat extra aandacht. Door het uiterlijk is deze makkelijk inpasbaar in het interieur. Onopvallend en grappig om te zien. De kwaliteit van de sub is uitstekend en het Bass Station heeft geruime tijd de plaats van mijn eigen sub ingenomen. Hij gaat dan wel niet zo diep, maar integreert zeer goed met diverse speakers, bonkt absoluut niet en doet wat hij moet doen. Een paar octaven naar onderen de bas verlengen en de indruk van ruimte geven. Ook daar met de tv als bron een welkome aanvulling bij muziek programma’s en bij films. Er was een kennis bij ons en de dame in kwestie wil in haar nieuwe huis geen “normale” luidsprekers plaatsen. Het moest maar een mini systeem worden met een subwoofer opgeborgen in het nieuwe wandmeubel. Met de deur dicht. U en ik weten wat dat voor gevolg heeft, een transistor radio is meer op zijn plaats. Echter, toen de Minipods tevoorschijn kwamen, ging zij overstag en toen ze hoorde dat ze ook nog in diverse kleuren leverbaar zijn (wit, zilver, blauw, zwart, twee parelmoertinten en lucente) leek dat een prima compromis. Grappige objecten in de kamer, die toevallig ook nog geluid leveren. Wellicht doe je de Minipods te kort met het bovenstaande, maar het geeft wel aan dat de vorm veel mensen zal aanspreken en deze speakers bij de juiste doelgroep terecht gaan komen.

De Minipods bestempel ik niet als een keuze voor de ware audiofiel. Maar in de markt waarin zoveel kleine systemen worden aangeboden wel als een uitschieter. Ze zijn wat groter dan de rest, maar klinken dan ook een stuk beter dan de doorsnee mini’s. Het Bass Station vormt een zeer goede aanvulling, maar is geen must. Wie dat budget van Fl. 1999,- liever op een andere wijze besteedt, hoeft niet bang te zijn dat de Minipods hun werk niet goed doen. Nee, ook alleen hebben ze voldoende in huis om u tevreden te stellen. Een heldere versterker of cd speler is mijn inziens wel een vereiste. Uitgebreid tot 5 of 6 Minipods zal een AV installatie met Bass Station tot een bevredigend resultaat leiden. De muurbeugels en de ruime mogelijkheden tot plaatsing zorgen er bovendien voor dat het interieur niet al te veel onrecht wordt aangedaan. Blueroom is het bekijken en vooral het beluisteren waard voor wie zoekt in dit (design) segment. En wie op zoek is naar een sub voor bij een ander merk speakers en eens af wil wijken van de gebruikelijke vormgeving, mag zeker niet om Blueroom heen lopen.

Gebruikte apparatuur

Pro-ject Perspective platenspeler
Highphonic MC-A300 element
Sphinx Project 2 met phono board op MC stand
Monarchy Audio SM-70 klasse A versterkers
Jadis Orchestra Reference geïntegreerde buizen versterker
Focal B400 kit gebaseerde luidsprekers
Speaker & Co Cinema Sub 2 actieve subwoofer
Rel Q150 actieve subwoofer
Teac VRDS-T1 CD loopwerk met Trichord Clock 2
Monarchy Audio DIP Mk 2 anti jitter box
Monarchy Audio M22B Dac
Musical Fidelity Elektra E50 tuner
Sony MDS-JE500 minidisk speler
Interlinks: Linn Analogue, VdH The First en The Source HB, Sonic Link Silver Pink, Puresonic XLR
LS-kabels: Ocos
Optisch: Audioquest, Deltac
Accessoires: Eigenbouw netfilter, ferriet clamps, Standesign Saturn 5 audio meubel, Target VW1 muurbeugel, rubber netkabels, WBT steker materiaal


EDITORS' CHOICE