REVIEWA Capella

Korato KVP10PH & KTA100

Jan de Jeu | 30 juli 2002 | A Capella

KVP10PH - dual mon valve preamplifier & dual mono valve power supply

De voorversterker is ondergebracht in twee behuizingen. Beiden hebben een zwarte aluminium frontplaat van 8 mm dik met daarop centraal geplaatst een kleinere plaat van geborsteld aluminium met het logo en een onder stroom fel rood oplichtende LED. De zijkanten zijn van een donkere houtsoort waardoor het geheel in ieder geval qua uiterlijk al duidelijk afstand neemt van de gemiddelde concurrent. Verder ervaar ik het uiterlijk als een wat gedateerd design. Optisch vind ik verder de schroeven op de bovenplaat een minpunt. Maar dat is slechts uiterlijk. Verder mis ik een afstandsbediening die tegenwoordig toch vrijwel standaard te noemen is. Deze schijnt voorlopig ook nog niet leverbaar te zijn. Maar ook dat is niet het belangrijkst. Waar het tenslotte om gaat is het geluid, nietwaar? Beide behuizingen rusten op Spectra Dynamics anti resonantie voeten. Aan de achterkant van de voorversterker vergulde connectoren met Teflon isolatie en op de power supply een aan/uit knop en een aansluiting voor het meegeleverde standaard netsnoer.

De met vijf ingangen uitgeruste voortrap zelf is dual mono opgebouwd en uitgerust met een black Noble potentiometer, een Zwitserse Elma selector, Hovland polypropylene signal capacitors en twee ECC82/12AU7 buizen in de line sectie. De interne bekabeling is VdH type CS-18/PB5. De KVP10PH heeft geen feedback. Een MM phono stage is optioneel. Wanneer men daarvoor kiest wordt, zoals bij het testexemplaar het geval is, de eerste lijn ingang daarvoor gereserveerd. In de phono sectie zitten vier ECC83/12AX7 buizen. Zonder hier verder iets van de kwaliteit van deze phono voorversterker te zeggen kan ik wel stellen dat de gevraagde prijs, € 186,--, ver beneden die van een losse phono voortrap van een dergelijk niveau ligt. In het testexemplaar zijn de ingangen gelabeld als phono, cd, dvd, tuner en tape. Ook de box met de door twee ECL82 buizen gereguleerde power supply is dual mono opgebouwd met twee 50VA toroidale transformatoren en er lopen dan ook twee stroomverbindingen – Tasker C128 2 x 0,35 OFC professional noiseless microphone cable low capacity - tussen beide behuizingen.

Nog enkele specificaties van de fabrikant:
Het frequentiebereik loopt van 8Hz tot 110 kHz. Vervorming 0.1%/0.15%. Gain 24 dB / 46 dB. Output impedance 190 Ohm. Afmetingen: 480 mm breed, 65 mm hoog en 254 mm diep. Samen zijn de behuizingen goed voor een gewicht van 10 kilo.

KTA100 - dual mono power amplifier

Dat gewicht is voor de eindversterker 23 kilo. Ook hij is uitgerust met de 8 mm dikke aluminium frontplaat. Benevens de merknaam en de typeaanduiding is op dat front verder alleen nog maar een rood oplichtende LED te bekennen. Sober en functioneel. Ook hier het aan de zijkant terugkerende hout, zij het dat het nu slechts gaat om een accent. Het grootste deel wordt ingenomen door de, zo zal later blijken, wel degelijk functionele koellichamen. Aan de achterkant de aan / uit schakelaar en de degelijke vergulde, Teflon geïsoleerde aansluitpunten voor de luidsprekerkabels die zowel blanke draad als banaanstekers en spades accepteren. Net als bij de voorversterker stoor ik me ook hier aan de schroeven op de bovenplaat. Dar komt nog bij dat deze plaat wat dun is en makkelijk bewogen kan worden. Een extra dwars verbinding zou geen slecht idee zijn al moet ik er direct aan toevoegen dat ik in de weken waarin ik naar de combo geluisterd heb, ik nooit enige resonantie gehoord heb. Dit in tegenstelling tot de transformator die licht zoemend hoorbaar is wanneer de eindversterker onder stroom staat en er geen muziek speelt.

Deze krachtbron levert volgens opgave 100 Watt bij 8 Ohm en verdubbelt dat bij 4 Ohm. Tot 30 Watt speelt hij in klasse A. Ook hier een complete dubbel mono constructie met twee toroïdale transformators van 500 VA. Filter caps in de power supply: 144,000 uF. Een compleet symmetrisch opgebouwd push pull circuit met drie paar Motorola bipolaire transistoren in de output stage van elk kanaal. Interne bekabeling is wederom VdH, ditmaal van het type SCS 12/18. Frequentiebereik loopt van 4Hz tot 157 kHz, de vervorming is kleiner dan 0,1 %, gain 28 dB, een dempingsfactor groter dan 200 en een S/N ratio van 102 dB. Afmetingen: 480 mm breed, 175 mm hoog en 440 mm diep. Een knaap die je dus zowel qua afmetingen als qua specificaties niet snel over het hoofd ziet.


EDITORS' CHOICE