ARTIKEL

Versterkerschakeling

Gastauteur | 09 september 2009 | Fotografie Gastauteur

De taak van een eindversterker is eenvoudig: versterk het ingaande signaal met een vaste factor en zorg ervoor dat het uitgaande signaal voldoende stroomreserve heeft om een last met een lage impedantie aan te sturen. Het ingangssignaal controleert het gedrag van de schakeling en moduleert de voeding om zo de luidspreker van energie te voorzien. Het is de taak van de versterkerschakeling om de voedingspanning zo nauwkeurig mogelijk te vormen naar het van de bron afkomstige audiosignaal. Het audiosignaal vanaf de voorversterker is namelijk niet in staat om een luidspreker aan te sturen: de uitgang van de voorversterker levert immers maar beperkt stroom. De geleverde spanning van de bron moet dus geschikt gemaakt worden om een complexe last als een luidspreker van voldoende stroom te voorzien. De versterkerschakeling wordt gestuurd door het lage signaalniveau van de bron die daarmee indirect de voedingsspanning doorkoppelt naar de luidsprekers en deze daarmee van de vereiste stroom voorziet. Een versterker is dus feitelijk een grote voedingsbron waarvan het uitgangssignaal door het ingangssignaal bepaald wordt. Om dit zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, is de MX-R uitgerust met een aantal innovatieve schakelingen. Deze schakelingen zijn onderverdeeld in een front end en een stroomversterkende output stage.

Front end

Het front end bestaat uit een schakeling voor het inputcircuit en een spanningsversterkende (VG) schakeling.

Inputcircuit

Het van de voorversterker afkomstige audiosignaal wordt via een kabel naar de MX-R getransporteerd en aan de ingang aangeboden. De voorversterker ‘ziet’ de aangesloten kabel en de inputsectie als zijn belasting. De koppeling tussen voorversterker, kabel en inputsectie is daarom van grote invloed op de geluidskwaliteit.

Ayre whitepaper deel 2

Om de invloed van het capacitieve gedrag van de gebruikte kabel te minimaliseren, is de MX-R uitgerust met een JFET-inputschakeling. Na langdurige luistersessies bleek dit de beste keuze. De hoge ingangsimpedantie van de JFET-inputschakeling maakt een directe koppeling vanaf de bron mogelijk, terwijl een koppelcondensator niet nodig is. Bij toepassing van de gebruikelijke standaardtransistoren kan het gedrag van de bron nadelig beïnvloed worden door een DC-lekstroom vanaf de transistor. Om dit te voorkomen worden dan koppelcondensatoren toegepast. De filterfunctie van deze condensatoren blokkeert zeer lage frequenties. Zo laat de condensator wisselspanning door, terwijl hij gelijkspanning blokkeert. Helaas is het gedrag van condensatoren nooit perfect, zodat deze componenten vaak een negatief stempel op de weergave drukken. De JFET-inputschakeling van de Ayre MX-R voorkomt dergelijke problemen.


EDITORS' CHOICE