ARTIKEL

ReCreation, Vicent Cassel en laatste ontdekking


Dieter van den Bergh | 22 mei 2010

Je nieuwe plaat ReCreation werd deels in Brazilië opgenomen, en heeft een Braziliaanse touch. Je nieuwe liefde?
“Ja en nee. Toen ik jaren geleden veel met jazz bezig was, luisterde ik ook veel naar Braziliaanse muziek. Airto Moreira, Tania Maria. Maar de laatste jaren is dat terug gekomen. Ik wilde altijd al naar Brazilië, iets doen met die muziek. Dat is er nu eindelijk van gekomen. Ik luister de laatste tijd vooral veel naar carioca, de muziek van de straat.”

De Franse acteur Vincent Cassel [La Haine, Irréversible, Ocean’s Twelve, man van actrice Monica Bellucci -red] is te horen op twee nummers, het aloude Paroles… Paroles [van Dalida en Alain Delon - red] en No, No, No. Hoe kom je daar nu weer aan?
“[Lachend] Hij is een hele goede vriend, vandaar. Op de plaat zingt hij niet echt, maar hijgt hij vooral, maar hij kán wel erg goed zingen, is supermuzikaal.”

Foto: Marie Daulne (Zap Mama)

In het cd-boekje van ReCreation staat een foto van jou met een elpee tegen je hoofd. Heb je iets met de elpee?
“Zeker, ik heb vroeger ook dingen op plaat opgenomen. Dan kon je na de opnames uren staren naar de hoes terwijl je naar de vers opgenomen muziek luisterde. Heerlijk was dat, dat mis ik wel.”

Heb je zelf nog een platenspeler?
“Nee. Ik luister thuis op mijn computer. Maar ik luister vooral buitenshuis naar muziek, in de auto en op de iPod, als ik onderweg ben. En dat ben ik eigenlijk constant.”

Je laatste ontdekking?
“Ik struinde laatst in een zaak in Brooklyn door een platenbak en stuitte op een tweedehandse punkrockverzamelaar met muziek uit de jaren zeventig. Met mooie oude foto’s erbij. Maar nu komt het: de muziek kwam uit… Nigeria! Wow, Africa was doing rough in the seventies! Ik wist dat helemaal niet. Dat móest ik hebben.”

EDITORS' CHOICE