REVIEWSony

Streamer

Gastauteur | 28 januari 2010 | Sony | Importeur: Sony Nederland

De PS3 bezit DLNA-client software en kan daardoor bestanden die middels een DLNA-server worden aangeboden benaderen en afspelen. Windows Media Player (11 en hoger) is hiervoor het meest wijd verbreide programma. Op de Mac is Medialink van Nullriver populaire serversoftware. Wat je met deze DLNA-servers echter niet oplost, is Sony’s beperkte arsenaal van codecs.

PlayStation 3

Maar daarvoor is er een fantastisch programma dat geschreven is in Java en draait onder Windows, Mac OSX en Linux: PS3mediaserver. Deze mediaserver, streamt niet alleen foto’s muziek en films, maar transcodeert ze wanneer de PS3 niet met de bewuste codec overweg kan. Zo zorgt PS3mediaserver ervoor dat films die je als mkv-bestand en muziek die je als lossless flac hebt opgeslagen ineens wel afspeelbaar zijn. Ook wanneer het HD-films in 1080p betreft. Omdat er in dit geval heel wat data in real time omgezet moeten worden in een formaat dat de PS3 wel lust is hiervoor natuurlijk wel een redelijk courante PC of Mac en een snelle netwerkverbinding nodig. Ook moet je even de tijd nemen om in de gui van PS3mediaserver je weg te vinden en de voor jouw situatie meest optimale instellingen te vinden. Dit doorzettingsvermogen wordt echter ruimschoots beloond omdat het je PS3 omtovert tot een full fledged media center (meer informatie hier). 

Beeld en geluid

Qua functionaliteit komt de PS3 met wat additionele software dus niets tekort. Tel daarbij op dat het een van de betere blu-ray diskspelers is die er te koop is met een ronduit goede beeldkwaliteit en scaling. Wat kun je je dan als muziek en homecinemaliefhebber nog meer wensen. Het antwoord daarop is kort: een wat betere audiokwaliteit. In absolute zin is die overigens dik voor elkaar. De PS3 is te koop voor 279 euro. Daarvoor koop je een fraaie game console, een steeds maar upgradebare blu-rayspeler en een full fledged media center met een audio-kwaliteit die voor die prijs eigenlijk zo beroerd nog niet is. Maar lekker smaakt nou eenmaal naar meer. Voor muziek is een aparte Logitech Squeezebox of Sonos nog steeds een betere oplossing. Voor beeld is de Playstation echter een van de meest flexibele en een van de betere apparaten die je kunt kopen. Voor  279 euro is dat ronduit opmerkelijk.


EDITORS' CHOICE