D+M Group, de nieuwe naam waaronder de merken Denon, Marantz en Boston Acoustics zijn verenigd, organiseerde de eerste dagen van deze week een European Dealer Conference in Valencia. HiFi.nl was erbij.

Het bedrijf presenteert dit jaar, verdeeld over deze drie merken, maar liefst zeventig nieuwe producten. Een nieuwe naam en meer noviteiten dan ooit tevoren; voldoende reden om niet alleen de Europese dealers, maar ook de hifi-pers uit te nodigen voor tekst en uitleg tijdens de European Dealer Conference. Plaats van handeling: een enorm hotel in het zonovergoten Valencia, waar de zomer al lang begonnen is…

 

"/>
 

Boston Acoustics

Boston Acoustics komt verhoudingsgewijs met het kleinste aantal noviteiten, maar daar zijn wel drie zeer interessante luxe tafelradio’s bij. De MC Series (Music Centre) is compact, modern en sierlijk van vorm en klinkt uitstekend. De MC200 Air is een streamer die zowel draadloos als via WiFi zijn werk kan doen. De MC300 heeft een DAB+ en FM radiomodule aan boord en de uittrekbare iPod dock en het asymmetrisch geplaatste grote display maken hem een echte beauty. Met de MC Plus One is er eenvoudig een multiroom systeem van te maken. Uiteraard is ook deze serie te bedienen via een eigen App voor alle mobiele platforms.

Boston MC-Serie

Boston heeft ongeveer twee jaar geleden de fantastisch klinkende en tegelijkertijd spotgoedkope A-Series op de markt gebracht. Deze door het Duitse akoestische ingenieursbureau van Karl-Heinz Fink ontworpen luidsprekerserie was de eerste telg binnen het merk die specifiek op de Europese muziek- en klanksmaak was getuned. Het forse succes deed Boston besluiten een nieuwe serie te ontwikkelen die in het midprice segment de concurrentie aan moet kunnen met gevestigde Europese merknamen. De Surround- en Centerluidspreker uit deze serie zijn voorzien van een BMR paneeltje voor het mid/hoog. De zeer brede spreiding van deze unit maakt een veel ruimtelijkere weergave mogelijk dan met conventionele tweeters.

Boston M-Serie Surround BMR

De nieuwe M-Series draagt ook het klankmatige stempel van Ken Ishiwata, die al jaren verantwoordelijk is voor de door velen als zeer prettig ervaren Marantz sound. Hij is het dan ook die op dinsdagmorgen de demonstratie van de grote vloerstaanders uit de M-Series verzorgt. Na een korte technische uitleg over de manier waarop er voor gezorgd is dat er zo min mogelijk ongewenste resonanties optreden (een gelamineerde MDF kast met een geheime dempingslaag ertussen, en wat wonderlijk ogende nieuwe luidsprekerunits waarbij vooral de plaatselijk gedempte middentoner opvalt. De luidsprekers waar we naar luisteren zijn opvallend klein en slank. De met leer overtrokken baffle en bovenkant en de houten zijpanelen geven hem een chique uiterlijk, en omdat er gekozen is voor vier kleine woofers in plaats van één 20-inch exemplaar is er bij een zeer beperkte breedte wel de druk in het laag van een grote conus, maar dan met een snelheid en lichtvoetigheid van een veel kleiner en lichter exemplaars.

Boston M-Serie en Ken Ishiwata

Terwijl Ken het eerste schijfje in de speler legt keuvelt het Nederlands/Belgische journalistengezelschap nog wat over de vormgeving, maar zodra de eerste tonen weerklinken wordt het muisstil rond de luisterstoelen. Wat hier uit deze luidsprekers van om en nabij de 2600 euro per paar komt is werkelijk fenomenaal. Als ze eens zo duur waren geweest hadden we het ook prima gevonden, zo werd na gefluisterd spoedoverleg tussen twee tracks in besloten. Er is een diepte in de laagweergave die je bij dit formaat niet zou verwachten, en het blijft dan ook nog eens uiterst beweeglijk en snel. Snelheid is sowieso een eigenschap die deze luidspreker in ruime mate bezit, maar ook een heel licht naar warm neigende neutraliteit, een zeer goede temporele coherentie en een fantastische ruimtelijke plaatsing.

Natuurlijk niet de beste luidspreker aller tijden, maar wel een kleine grote verrassing waar ook na de demonstratie nog over wordt nagepraat. Een grote toekomst lijkt me voor deze serie wel weggelegd ja…

De Boston M-Serie in München

Conclusie
De D+M Group herdefinieert zichzelf hier op niet mis te verstane wijze. Er is duidelijk een nieuwe eenheid in marketing en visie tussen de onderlinge merken waar te nemen. Een zorgvuldige positionering waar goed over is nagedacht en die uitstekend wordt ondersteund door de nieuwe producten. Beste voorbeelden wat mij betreft: Denon scoort hoog op de wow-schaal met de organisch vormgegeven Cocoon, terwijl Marantz met de Consolette haar rijke historie eer aandoet. En Boston is ondertussen echt een luidsprekerbouwer geworden om rekening mee te houden.

Of het nu alleen door de producten of ook door het prachtige zomerweer en het meer dan voortreffelijke gastheerschap van D+M Group komt weet ik niet, maar de waardering die ik al had voor de mensen en de merken van D+M Benelux is tijdens deze conferentie alleen maar gegroeid.

Kijk ook eens op de Special Pages van Denon, Marantz en Boston Acoustics

EDITORS' CHOICE