REVIEWBlumenhofer

Luisteren Van den Hul

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 08 april 2015 | Fotografie Werner Ero | Blumenhofer

Ook al haal ik alle testproducten nu één voor één voor het voetlicht, toch moet ook duidelijk zijn dat ik ze vooral als gezamenlijke set heb beoordeeld en het één kan niet zonder het ander. De invloed van deze Van den Hul versterkers in dit samenspel is toch aanzienlijk. Want ook al hebben de Genuin FS 2 hoorns een hoog rendement en zijn ze relatief gemakkelijk aan te sturen. Ook zo’n systeem klinkt toch beter en gemakkelijker als er wat stabiel vermogen achter staat opgesteld. Zo ook in dit geval waarbij deze versterkers enerzijds de stabiliteit en controle van een solid state ontwerp laten horen, maar anderzijds ook de vloeiendheid, ruimtelijkheid, klankkleurrijkdom en emotie overdracht van een mooi buizenontwerp laten horen. Het duo is echter zoals we al weten volledig transistor, dus de opzet en denkwijze van het Van den Hul ontwerpteam lijkt zich uit te betalen. Als ik de versterkers ook in nog enkele andere combinaties uitprobeer, blijkt naast een hele mooie hoge resolutie, het laag diep, sonore, strak en opvallend krachtig te zijn.Het middengebied bezit een mooie symbiose van neutraliteit, snelheid, vloeiendheid en natuurlijke klankkleuren en het hoog blijkt heel fijn oplossend, goed omlijnt en nooit schel of hard te zijn. Enige haar in de soep van deze verder mooi uitgewogen combinatie, vind ik de helaas goed hoorbare continue trafo brom in beide eindversterkers. Ik weet dat dit probleem bij de fabrikant bekend is en hoop dat het spoedig kan worden getackeld. Omgezet in muzikale software is het door de enorme veelzijdigheid van dit versterker duo nog best lastig om hun muzikale aura in bepaalde muziek te vangen. Ik doe een poging met twee mooie en bijzondere albums. Het eerste komt van de Amerikaanse singer-songwriter Jack Johnson die met Sleep Through the Static (Brushfire Records) weer op zijn eigen bekende relaxte en bijna lome wijze met zijn band heerlijk muziek maakt. Hoogtepunten zijn voor mij ‘All at once’, ‘Go on’ en ‘Losing Keys’.
De Van den Hul versterkers tonen meteen aan dat ze bovenop de muziek kunnen zitten, maar daarbij ook het lome musiceren helemaal in tact laten. Dus niets streng of afgepast maar de muziek gewoon op zijn beloop laten zoals het eigenlijk hoort. Laatste album voor nu is The complete Beethoven Sonatas & Variations van cellist Pieter Wispelwey en pianist Dejan Lazić (Channel Classics CCS SA 22605). Niet alleen heerlijke muziek en prachtig geregistreerd, maar ook een mooie gelegenheid om de sacd uitlezing van de EMM Labs wat uitgebreider aan de tand te voelen. Als een ware kameleon verruilen de versterkers en set het lome van Johnson om Beethoven in al zijn glorie en passie te omarmen. Ineens is daar een mooie presentatie en uitlichting van een concertzaal met links de Cello van Pieter en meer rechts de Steinway D vleugel waar Dejan op speelt. Ieder detail en kleur zijn nu hoorbaar en de alertheid van dit systeem is gewoon erg hoog. Oftewel werken van een grootse componist, uitgevoerd door grootse muzikanten, gespeeld op prachtige instrumenten en opgenomen door een getalenteerd productieteam.Conclusie
Een heel bijzondere set bestaande uit een visueel gemêleerd gezelschap. Gehoormatig liggen de eigenschappen echter toch een stuk dichter bij elkaar dan men op basis van de ontwerpen zou verwachten. Iets dat volgens mij komt doordat alle drie de ontwerpers eenzelfde soort visie aan de dag leggen. Een denkwijze die echte muziek zo betrokken, ongehinderd en zo zuiver en levensecht als maar mogelijk wil weergeven. Ieder van deze grote drie doet dat op zijn volstrekt eigen wijze en misschien niet geheel verrassend, bezitten hun ontwerpen uiteindelijk toch opvallend veel raakvlakken. Thomas Blumenhofer heeft met zijn Genuin FS 2 een nog steeds woonkamervriendelijk systeem ontworpen wat veel kwaliteiten van zijn grotere en duurdere modellen kan weergeven. Zijn ontwerpen zien er deels als een typisch hoornontwerp uit, maar pas op! Want deze hoorn vertegenwoordigers klinken namelijk helemaal niet als de stereotype hoorn. Hier dus geen opdringerig, gekleurd of zelfs schreeuwend geluid.
Maar een weergever die serieus neutraal is, behoorlijk hoog oplossend, gemakkelijk plaatsbaar is, met alle muzieksoorten goed overweg kan. Zelfs met een kleine, maar goede versterker is het paar al in staat om veel muziekplezier te verschaffen. De EMM Labs XDS1 V2 dac/sacd/cd-speler sluit hier bijna naadloos op aan met een speelwijze die heel verfijnd, snel, kleurrijk, 3D ruimtelijk, ontspannen en bovengemiddeld neutraal is. Cd’s en sacd’s worden door het disc loopwerk voldoende snel ingelezen en worden bijzonder goed weergegeven, terwijl echte hoge resolutie bestanden het maximale uit het ontwerp weten te halen. De Van den Hul versterkers zijn tenslotte echte muzikale alleseters. Ze zijn bovengemiddeld rijk en drukvol in het laag, heel goed tekenend, zeer faserein en natuurlijk in het midden en hoog. Daarbij bieden ze een ruimtebeeld waar je bij een goede opname bijna in zou verdwalen. Gezamenlijk zijn ze meer dan de som der delen waardoor het echte belevingsmachines pur sang zijn.

Prijzen
Blumenhofer Genuin FS2 € 14.950 (per paar)
EMM Labs XDS1 V2 € 28.500
Van den Hul The Emerald €  13.000                                      
Van den Hul The Excalibur € 19.500 (per paar)      

Importeur Blumenhofer Acoustics en Van den Hul:
Music2 Audio Import
www.music2.nl

Importeur EMM Labs:
4Music.audio distributie
www.4music.audio.nl

EDITORS' CHOICE