REVIEWB&W

Sony, Sanyo en Samsung

Gastauteur | 24 april 2008 | B&W

Sony KDL-32S3000

Gebruiksvriendelijkheid troef bij deze Sony. De bedieningstoetsen staan bijvoorbeeld bovenaan op het toestel, en zijn daardoor makkelijk te bekijken en te gebruiken zonder dat je je in bochten hoeft te wringen. Alle aansluitingen zijn prima bereikbaar. De menu’s zijn eenvoudig en vlot te bedienen, hoewel we hier als enig minpunt aanhalen dat ze iets groter hadden mogen zijn met het oog op de leesbaarheid.

Sony KDL-32S3000

De bijgeleverde afstandsbediening ten slotte ligt goed in de hand, heeft mooie, grote toetsen en levert een paar belangrijke functies onder een eigen specifieke toets. Zo kan je de beeldinstelling van het toestel met één toets van je huidige instelling naar cinema-modus brengen en omgekeerd. Dat is erg handig als je voor gewone televisieuitzendingen wat koelere kleuren prefereert. Als je snel iets wil wijzigen aan beeld- of klankinstellingen is ook daar een shortcut voor voorzien op de remote. Toch is de remote absoluut niet overladen. Een goed voorbeeld van hoe het moet dus.

Waar de Sony ons wel enigszins teleurstelt, is op het vlak van beeldprestaties. De ‘live colour’-instelling leek ons veel te fluo-achtig, die hebben we dan ook afgezet. Het resulterende beeld toont wel goede kleuren. De de-interlacingprestaties zijn zwak te noemen, waardoor er bij diagonale lijnen veel trapvorming zichtbaar is. De grijsschaal, het upscalen van beelden, het contrast en de helderheid zijn dan weer prima. Het geluid van deze televisie is goed, zeker met gebruik van het ‘BBE Viva’-effect. We zijn van Sony toch net wat beter beeld gewoon, maar het blijft een prima set.

Sanyo CE32HW06

Zelfs de kaders van de Sanyo en Hitachi lijken erg op elkaar, al vond Sanyo het noodzakelijk om vooraan een fel oplichtende blauwe led te monteren die bijna als verlichting kan dienst doen. Daarnaast is er heel wat functionaliteit van het toestel gehaald. Zo zijn de aansluitingen aan de zijkant allemaal verdwenen. De subwooferuitgang, en de S-video-ingang zijn ook achterwege gelaten. De uitgang voor de hoofdtelefoon kreeg een plaatsje achteraan op het toestel, een keuze die we echt wel ongelukkig vinden. Verder zijn ook de DVB-T-tuner en de PIP/PAP-functie weggelaten.

Sanyo CE32HW06

De beeldprestaties van beide machines zijn bijna identiek. De Sanyo kreeg wel een iets betere kleurinstelling en een veel beter zwartniveau mee, waardoor hij het toch iets beter doet. Bij sommige testen ging er wel heel wat detail verloren. De afstandsbediening is volkomen anders, en op dat punt scoort de Sanyo goed. Navigeren in de menu’s wordt gedaan met een aparte D-pad (Directional Pad) bovenaan, wat ons enigszins overbodig lijkt. Toch ziet de remote er erg hip uit en blijkt ze ook prima te werken.

Uiteindelijk lijkt ons het weglaten van al die functies niet zo dramatisch. Wat overblijft is een afgeslankte machine met redelijke prestaties, maar dan wel aan een scherp afgeslankte prijs. Daardoor is de Sanyo een erg leuke deal. We raden wel aan om dit toesel (net als de Hitachi) te koppelen aan een goede progressive scan speler.

Samsung LE32M86BD

De Samsung scoort met zijn glossy zwarte, organische vorm. De draaivoet zorgt voor wat flexibiliteit bij de oriëntatie van het scherm. De afstandsbediening is eerder pover, ze heeft veel te keine toetsen waardoor het zoeken is naar belangrijke functies zoals aspect ratio en de beeldinstelling. De beelden van de analoge tv-tuner zijn vrij van ruis en leken ons erg goed. Jammer genoeg zapt het toestel erg traag en tijdens het zappen zie je niet op welk kanaal je afgestemd hebt.

Samsung LE32M86BD

De zwartweergave en kleurbalans zijn niet de sterkste punten van de Samsung. Je kan het zwart wel wat bijregelen in de goede en uitgebreide menu’s. Ook voor de kleuren is het mogelijk om wat te sleutelen, maar dat vereist enige kennis van zaken. We hadden dan ook liever een iets beter resultaat gezien van de standaardinstellingen. Die twee foutjes kosten de Samsung wat punten en dat is jammer, want voorts doet hij het prima. De 100Hz-technologie zorgt voor scherpe beelden, ook als er veel beweging is.

Het scherm doet het excellent wanneer we HD-materiaal aanleveren, maar ook voor gewone dvd’s zijn de prestaties prima. Dat het toestel maximum 1.080i als ingangssignaal aanvaardt is geen enkel probleem. De de-interlacing-capaciteiten van dit scherm zijn namelijk excellent. Dat maakt het de keuze bij uitstek als je een wat oudere dvd-speler bezit of een goedkopere HD-speler wil aanschaffen die maximum 1.080i als uitgangssignaal aanlevert. Ook wat geluid betreft legt de Samsung goede resultaten voor.

MERK

EDITORS' CHOICE