REVIEWXavian

Xavian XN 270, Tsjechisch muzikaal


Jan de Jeu | 21 november 2001 | Xavian

Op het moment dat ik de Xavian XN 270 luidspreker voor het eerst zie denk ik met een Italiaans ontwerp van doen te hebben. Hoogwaardige Scan Speak units in een prachtig gemodelleerde kast, afgewerkt in zorgvuldig aangebracht kersen fineer. Wanneer ik dit vermoeden uit word ik gecorrigeerd door de importeur van dit moois; de Amsterdammer Marc Bosman van Melodia Audio Import. Ze blijken afkomstig uit Tsjechie en Marc ontdekte ze tijdens een bezoek dat hij bracht aan de familie van zijn eveneens uit dat deel van het voormalige Tsjecho-Slowakije afkomstige echtgenote. Toen vervolgens bleek dat er nog geen Nederlandse importeur voor dit merk was greep hij zijn kans en inmiddels zijn er zes dealers die het merk vertegenwoordigen waaronder Echo Audio in Goes en Middelburg en Rhapsody in Hilversum.


Xavian

Het bedrijf is in 1995 opgericht in Praag door de Italiaanse ontwerper Roberto Barletta die in de daaraan voorafgegane 7 jaar in Italie de nodige ervaring opgedaan had bij Pinifarina en bij zijn vader die een meubel fabriekje heeft. Eind 1996 werd het eerste model, de XN 225, op de markt gebracht. Inmiddels zijn er twee luidspreker lijnen. De Classik lijn met de tweeweg luidspreker Mia van fl. 1014,- per paar, de tweeweg Colonna van fl. 2027,- per paar en de center luidsprekers Scena 2 van fl. 992,- en de grotere Scena 3 Fl. 1543,-
De duurdere XN lijn begint met de in 1997 geÔntroduceerde XN 125 tweeweg luidspreker van fl. 1455,- per paar. Daarnaast is er nog een uit 1999 daterende XN 185 tweeweg voor fl. 2910,- per paar en de hier geteste XN 270 die fl. 5290,- op moet brengen. De top luidspreker van de XN lijn is de drieweg luidspreker XN 350 die voor fl. 17629,- van eigenaar verwisselt.
Xavian maakt gebruik van speakerunits van Seas, Scan Speak en Peerless. Er zijn importeurs in Slowakije, de Benelux, Canada, Polen, Zuid Afrika en Turkije terwijl er veel rechtstreeks geleverd wordt aan internet klanten uit Italie en de USA.

MERK

EDITORS' CHOICE