REVIEWXavian

Xavian XN 270, Tsjechisch muzikaal

Jan de Jeu | 21 november 2001 | Xavian

XN 270

In de doos liggen de luidsprekers met beide afneembare fronten naar elkaar toe. Bij nadere inspectie blijkt dat het hier niet gaat om twee met luidsprekerdoek bespannen frames maar om twee fronten van zeer fraai uitgefreesd MDF die tijdens het spelen verwijderd dienen te worden. Ideaal om beschadiging van de units tijdens vervoer te voorkomen. Maar ik zie nog meer mogelijkheden. Ik zou graag een dergelijk paar aanschaffen voor zijn Concerto’s. Misschien een ideetje voor Sonus Faber’s Franco Serblin? Tenslotte nadert mijn dochter de leeftijd waarop zij gaat kruipen en vervolgens, slik, lopen. Ik moet er niet aan denken wat die kleine garnaalvingertjes buiten mijn luistersessies om met mijn soft dome tweeters kunnen doen.

De monitor heeft een vooraanzicht dat bescheidener aandoet dan zijn hoogte van 32,5 cm en zijn breedte van 21 cm doen vermoeden. Dit heeft mogelijk te maken met de facet randen en met de manier waarop de Scandinavische Scan Speak units vlak boven elkaar geplaatst zijn. Het zijaanzicht van de XN270 doet daarentegen robuuster aan dan je op grond van de diepte van 37 cm zou verwachten. Van een afstandje lijkt de voorkant van de luidspreker door de facet randen ook iets te hebben van een edelsteen. In het, ongetwijfeld in het kader van een ideaal afstralinggedrag achterover hellend geplaatste, front is halverwege de woofer een knik aangebracht waardoor de onderste helft van de 130 mm met carbon fibers geïmpregneerde papier membraan woofer in de kast verzonken ligt terwijl de bovenste helft enkele millimeters boven de oppervlakte van het front uitsteekt. De vloeiende knik geeft een subtiel speels tintje aan het verder door scherpe lijnen gekenmerkte ontwerp. De 29 mm handcoated fabric dome tweeter ligt geheel verzonken. Nog enkele opgegeven waardes; de impedantie is 8 Ohm, het rendement is 84 dB en het frequentiebereik loopt van 55Hz tot 20 kHz.

De XN 270 is een monitor met een gesloten kastconstructie en weegt 14,5 kg. De speakers worden per paar handgemaakt. Ook van dichtbij ziet de afwerking er perfect uit. Veel zorg is besteed aan het matchen van de vineer lagen voor beide luidsprekers. Afwerking is standaard mogelijk in Europees kersen, walnoot en maple. Birdseye maple verhoogt de prijs met 15%. De interne demping is uniek en wordt verzorgd door in totaal 398 akoestische schotjes. Op het front onder de woofer en op de achterkant onder de aansluitingsklemmen is op stijlvolle wijze in reliëf de merknaam Xavian aangebracht. De voor bi-wiring aansturing geschikte aansluitingsklemmen zijn van het robuuste, vergulde soort en accepteren zowel draad, spades als banaanstekers. De vier aansluitpunten zijn naast elkaar geplaatst, met de min aansluitingen links en de plus aansluitingen rechts. Per paar liggen de min en de plus wel erg ver uit elkaar en in mijn geval krijg ik slechts met veel pijn en moeite de Straight Wire Encore luidsprekerkabels bevestigd.


Testopstelling

In mijn huiskamer van vijf bij vijf meter ruimen mijn vertrouwde Sonus Faber Concerto’s tijdelijk het veld met achterlating van hun SF stands omdat de, in bijpassende houtsoort leverbare, Xavian stands voor de XN270 door de importeur voor deze test niet bijgevoegd zijn. Ruim twee meter van elkaar en meer dan een meter van de achterwand en van beide zijwanden afstaand flankeren ze, een beetje onwennig op de rubberen dopjes van de SF stands rustend, mijn USM Haller audio meubel waarin zich in eerste instantie als bron mijn met graniet verzwaarde en door Harmonix dempers gedragen Rotel RDD 980 cd drive bevindt. De laatste week heb ik gedraaid met het belt drive cd transport CEC TL 5100. Sinds kort gebruik ik voor de digitaal/analoog omzetting een combinatie van het Italiaanse North Star; de Model 3 24/96 DAC en de Model 4 24/96 upsampler / anti jitter box. Voor de versterking worden de Densen Beat 100 en 300 ingezet. Nu mijn Rega Planar 3 verkocht is, de Clearaudio Champion weer opgehaald is door de importeur en ik in afwachting ben van de levering van mijn nieuwe
draaitafel, wordt het genot van het zwarte vinyl tijdelijk node gemist en de XN 270’s zullen het dan ook moeten doen met uitsluitend cd’s. Niet dat dit overigens een straf is met de huidige stand van de cd afspeel techniek.

MERK

EDITORS' CHOICE