ARTIKEL

Beryllium


René van Es | 04 september 2008

Focal houdt vast aan de Beryllium tweeter voor de Grande Utopia EM. De beproefde metalen dome is zo licht dat als je hem laat vallen hij naar beneden fladdert als een blaadje. Nieuw is het magneetsysteem achter de dome. Volledig open zodat er geen compressie op kan treden. (IAL of Infinite Acoustic Loading). De tweeter maakt gebruik van vijf lange Neodymium magneten die samen een gestroomlijnde buis zijn in de vorm van een turbine. Wat resulteert in een veldsterkte van 2,15 Tesla en een toegenomen gevoeligheid. De IAL2 tweeter heeft een resonantiepunt van 528 Hz (de IAL tweeter in de Electra 1000 generatie meet 1280 Hz). Focal heeft het Focus Ring principe laten vallen in de IAL2 generatie, eigenlijk het enige punt waarmee Focal niet voortborduurt op eerdere ontwikkelingen wat betreft de tweetertechnologie. De reden IAL2 gaat verder dan Focus Ring.

Focal Grande Utopia

Focal heeft met het scheidingsfilter in de Grande Utopia EM voor het eerst gekozen voor een instelbaar filter. Bewust is er rekening mee gehouden dat woningen en interieurs over de gehele wereld verschillen en verschillende akoestische eigenschappen kennen. Is de infra basweergave is mede instelbaar via de veldsterkte van de magneet, de bas, het midden en het hoog zijn alleen instelbaar via jumpers op het filter achterop de behuizing. In totaal zijn er 1458 combinaties van filterinstellingen te maken. Waarbij moet worden opgemerkt dat het signaal nooit door de jumpers voert. De instellingen zijn altijd parallel aan de signaalweg. Focal heeft voor het filter (op het gehoor en gemeten) gekozen uit de beste spoelen en condensatoren, zonder te vervallen in exorbitante materialen en kabels. Het samenstellen van scheidingsfilter van de Grande Utopia EM kost twee mandagen per filter.

Het resultaat op papier is imposant. Een 40 cm woofer, een 27 cm midbasunit, twee 16,5 cm midden speakers en de 1 inch Beryllium tweeter zorgen samen voor een frequentiebereik van 18 Hz tot 40 kHz binnen +/- 3 dB. De gevoeligheid van het systeem is 94 dB, de nominale impedantie is 8 Ohm en zakt nooit onder de 3 Ohm. De scheidingsfrequenties liggen op 80, 220 en 2500 Hz. De kast meet 2012 x 654 x 880 mm en weegt 260 kilo. De eerste Grande Utopia’s EM zullen worden geleverd in hoogglans zwart, daarna volgt rood en gebroken wit. Mogelijk worden meer kleuren leverbaar in de toekomst. De voorlopig vastgestelde verkoopprijs is 65.000 euro per stuk.

EDITORS' CHOICE