ARTIKEL

Scala en Diablo


René van Es | 04 september 2008

Naast de Grande Utopia EM toonde Focal de eerste twee afgeleide luidsprekers van de nieuwe Utopia lijn: de Scala Utopia en de Diablo Utopia. De Scala is een fors 3-weg systeem met precies dezelfde drivers als de Grande Utopia, minus de infra woofer en de tweede midrange. Kerngegevens zijn een frequentiebereik van 28 Hz tot 40 kHz, -6 dB punt op 24 Hz. Afmetingen zijn 1247 x 393 x 670 mm met een totaalgewicht van 85 kilo per stuk. Verwachte verkoopprijs zal 10.000 euro per stuk zijn. De Diablo heeft ook de IAL2 tweeter en de 16,5 cm woofer met Power Flower magneet. Zijn bereik is 44 Hz tot 40 kHz, met een -6 dB punt van 40 Hz. De maten zijn 431 x 258 x 427 mm, hij weegt 20 kilo en kost 4000 euro per stuk. Exclusief de stand van 750 euro. De vormgeving van de Diablo en de Scala is geënt op de Grande Utopia EM.

Focal Scala Utopia

Eindelijk was het zover, in groepjes konden we de Grande Utopia EM niet alleen zien, aanraken en bewonderen, we konden gaan luisteren. Opgesteld in de demo ruimte van Focal staat een dCS en Halcro systeem klaar om muziek te spelen. Probleem met een groep is altijd muziekkeuze, de voorkeuren voor de elektronica en het vinden van een goed plaatsje. Laat ik het zo stellen, zelfs binnen die beperkingen is de Grande Utopia EM een systeem dat diepe indruk maakt. De basweergave is ongelofelijk strak en gaat zo diep als de beste subwoofer. Middengebied heeft een openheid als een polderlandschap in de zomerzon, het hoog heeft de detaillering van een briljant zonder insluitingen en is zijdezacht als dat wordt verlangd door de muziek. Het totaalbeeld heeft een ongekende verfijning, gekoppeld aan pure, onvervormde kracht. Een combinatie van “the beauty en the beast” in een enkele verpakking.

Focal Grande Utopia

Het geluid plaatst in de ruimte en de meer dan 2 meter hoge luidsprekers verdwijnen uit beeld. Ik kan en zal niet zeggen dat Focal met zijn Grande Utopia EM de beste luidspreker ter wereld levert. Ik heb namelijk lang niet alles gehoord wat er te koop is. Ik kan wel stellen dat Focal zichzelf heeft overtroffen, de voorgaande Utopia reeksen in de schaduw zet en een systeem presenteerde in St. Etienne dat wereldwijd de concurrentie zal wakker schudden. Een systeem dat behoort tot het allerbeste op luidsprekergebied dat er te koop is. Graag had ik een poosje alleen willen luisteren, proberen en kennismaken met de set. Of met de Scala en de Diablo gespeeld. Jammer, dat paste niet in het strakke tijdschema dat je met een groep moet hanteren. De verwachting die Focal waarmaakt met de Grande Utopia EM is zo groot, dat ik thuis met een meetlat loop om te kijken waar ik of een set Scala Utopia of een set Diablo Utopia kwijt kan. Zonder ze nog maar één enkele noot te hebben horen weergeven. De kleur staat al vast, ik wens ze in het rood.

EDITORS' CHOICE