ARTIKEL

Van utopie tot Utopia


René van Es | 04 september 2008

Een speciale vermelding verdienen de Utopia reeksen. Een Utopia is een kostbaar product. Zo kostbaar dat de klanten van een Utopia luidspreker nimmer teleurgesteld mogen worden. Wie een nieuwe luidspreker uit de verpakking haalt, verwacht dat hij of zij een onbeschadigd en spelend product aantreft. Wie een Utopia uit de krat haalt verwacht dat ook. Daarbovenop moet een Utopia volmaaktheid uitstralen.

Focal Grande Utopia

Zelfs een vingerafdruk op de kast is voldoende om die illusie teniet te doen. Dat besef is er bij een aantal mensen uit het hogere en middenkader van Focal in gehamerd door Jacques Mahul en zijn mededirecteuren. Deze speciaal getrainde mensen zijn de enigen, die in een afgescheiden deel van de fabriek, Utopia’s bouwen en testen. Waar nu nog de tweede generatie Utopia te vinden is, staat straks de Grande Utopia EM, de Scala en de Diablo.

Focal mag terecht trots zijn op zijn producten. Het bedrijf straalt uit dat het innovatief is, kwaliteit levert, een brede reeks producten schept die in Frankrijk grotendeels met de hand wordt gemaakt. Bovendien straalt Focal uit dat het goed is voor zijn personeel. Naast innovatie is immers motivatie de drijfveer om te komen tot originele ideeën, om die te vertalen in luidsprekers welke wereldwijd worden gewaardeerd. Vanaf de kleinste kast tot het in juli 2008 aan de pers onthulde Grande Utopia EM meesterwerk.

EDITORS' CHOICE