13-09-2007 (artikel)

De schroeven aandraaien

De drive-units van luidsprekers hebben als hoofddoel het omzetten van het inkomend elektrisch signaal naar een akoestische vertolking daarvan. Tijdens die omzetting wordt er (met name door de laagfrequent units) niet alleen akoestische energie afgegeven maar ook aardig wat energie in de klankkast (o... lees verder »
05-11-2009 (artikel)

Mythen en Misverstanden 7: Bigger Is Bett...

Met behulp van zowel een goede adviseur als een eigen mening kan elke HiFi-liefhebber zijn of haar droomsysteem samenstellen. Uiteindelijk hoeven we immers enkel ons muzikaal gehoor te gebruiken. Bi... lees verder »
08-05-2008 (artikel)

Tip! Naaldtip laten controleren

De rasechte plaatofielen zijn natuurlijk erg zuinig op hun afspeelapparatuur. Behalve een correct afgeregelde toonarm zullen ze ook de naaldtip van het aftastelement reinigen (zie eerdere weektips). ... lees verder »

15-11-2007 (artikel)

Fouthoek instellen

Met een goede fouthoek-sjabloon kan optisch worden bepaald of een pick-up element correct in de armkop van een toonarm is uitgelijnd. Gezien dat van boven moet worden bekeken is het mogelijk dat een r... lees verder »
19-06-2008 (artikel)

Tip! Stofvrij draaiplateau

Hedendaagse platenspelers worden meestal zonder stofkap geleverd (uitzonderingen daargelaten). De eigenaar heeft dan twee opties; ofwel een -vaak kostbare- Acryl stofstulp bestellen of de platenspeler... lees verder »

Nederlandse Filmdatab...

Vier Nederlandse filminstellingen zijn een publiek toegankelijke filmdatabase gestart op internet. Internetters kunnen er naar specificaties van Nederlandse films, series, organisaties en personen zoeken. Het concept van de site is vergelijkbaar met de Amerikaanse Internet Movie Database. Bezoekers... lees verder »

HiFi.nl weektip: Smel...

Kent u dat? Bij het solderen van een relatief lang te verwarmen kabel of een erg dunne draad wordt het de meeste kunststof isolatie te warm onder de voeten, waardoor het geheel volgens Dali-effect (de kunstenaar, niet de luidspreker-fabrikant) smelt en als warme pek begint uit te lopen. PVC, PE, PP ... lees verder »

Tip! Buizendempers

Buizen zijn in feite zeer betrouwbare actieve componenten die minder gevoelig zijn voor EM-pulsen of statische ontladingen dan transistoren en IC`s, maar ze zijn wel gevoelig voor trillingen. Zó gevoelig zelfs, dat ze sterk microfonisch zijn (overigens zijn ook transistoren en zelfs geleiders micr... lees verder »